X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”

Planowane i zrealizowane działania

 X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”

Trwa nabór do jubileuszowej, X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

To wyjątkowe wydarzenie, które od lat promuje lokalne tradycje kulinarne, dziedzictwo kulturowe polskiej wsi oraz działalność Kół Gospodyń Wiejskich, jest świetną okazją, by pokazać, jak smakują nasze regionalne potrawy – przygotowane z pasją, sercem i według dawnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

W tegorocznej edycji również Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia z terenu Ziemi Łukowskiemają szansę zaprezentować swoje umiejętności i stanąć do kulinarnej rywalizacji z innymi grupami z całej Polski. To doskonała okazja, by wypromować naszą kuchnię, bogatą w tradycje, smaki i aromaty, które są częścią naszej lokalnej tożsamości.

Kto może wziąć udział?

  • Koła Gospodyń Wiejskich zarejestrowane w ARiMR,
  • Stowarzyszenia pielęgnujące lokalne dziedzictwo kulinarne i tradycje wsi.

Każda grupa może zgłosić do konkursu jedną tradycyjną potrawę regionalną, przygotowaną według lokalnej receptury.

Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:

Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych, w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.

Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.

Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.

Do kiedy można się zgłaszać?

Na zgłoszenia czekamy do 25 kwietnia 2025 r.


Zgłoszenia przyjmowane są wyłącznie drogą elektroniczną – poprzez formularz dostępny na stronie  bitwaregionow.pl lub bezpośrednio pod linkiem: Formularz zgłoszeniowy

ZIEMIA ŁUKOWSKA GOTUJE Z SERCEM!

Ziemia Łukowska może poszczycić się bogatą kulinarną tradycją – od pierogów z kaszą gryczaną i serem, przez domowe wędliny, aż po wyjątkowe ciasta i wypieki. To doskonały moment, aby te przepisy ujrzały światło dzienne i zostały docenione przez szersze grono odbiorców.

Zachęcamy wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia z terenu naszego działania do aktywnego udziału!